8. februára 2012

Lokše s makom

600 g zemiakov., 1 vajce., štipka soli., 200 g hladkej múky., 2 lyžice masti., 150 g slivkového lekváru., 80 g mletého maku., 3 lyžice práškového cukru.,
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a necháme vychladnúť. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle do misy, pridáme vajce, osolíme a prisypeme hladkú múku. Všetko dobre premiešame a spracujeme na hladké cesto. S cestom pracujeme rýchlo, dlhým spracovávaním redne. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho valček a nakrájame rovnako veľké plátky. Z plátkov tvarujeme guľôčky, ktoré rozvaľkáme na tenké placky. Opekáme ich nasucho po oboch stranách na rozohriatej panvici. Opečené lokše potrieme roztopenou masťou (husacou), potom slivkovým lekvárom a nakoniec posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára